Krajina k ochutnání
Obsah hlavního článku
Abstrakt
Aktuální téma regionální kuchyně a léčitelství je v článku diskutováno z hlediska možných způsobů zajištění potravy z místních zdrojů a samozásobitelství. Jde o formu, která oproti globálnímu potravinářskému průmyslu méně zatěžuje životní prostředí. Lokální potravinové zdroje tradičně úzce souvisí s regionální kuchyní a léčitelstvím. Autorka se v tomto kontextu věnuje planým léčivým a jedlým rostlinám. Vychází z historicky doložených zpráv o využívání planě rostoucích rostlin na území České republiky, a pokouší se mapovat souvislosti mezi člověkem a jeho prostředím, které se projevují znalostmi o samotných rostlinách i způsobech jejich využití. Zájem o plané rostliny se dnes opět vrací díky environmentálním akcentům, a to z hledika nutnosti péče o krajinu v širších souvislostech.
Metriky
Podrobnosti článku
Tato práce je licencována pod Mezinárodní licencí Creative Commons Attribution 4.0 .
Reference
ASKEGAARD, S. – MADSEN, T.K. in FREWER, L., RISVIK, E., SCHIFFERSTEIN, H. Food, Pe-ople and Society: a european perspective of consumers' food choices. Berlín: Springer, 2001, s. 324-326.
BALÁČKOVÁ, I. (2019). Krajina na talíři. Vztah regionální kuchyně a přírodních podmínek na příkladu Broumovska. (dipl.práce)
ČIŽMÁŘ, J. (1946). Lidové lékařství v Českolovensku I. Brno: vyšlo nákladem dětí autora.
DANIHELKA, J., CHRTEK Jr, J., & KAPLAN, Z. (2012). Checklist of vascular plants of the Czech Republic. Preslia, 84(3), 647-811
DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Lidé a jídlo. 1.vyd. Praha: ISV, 1999, 182 s. ISBN 8085866412.
FRANĚK, O. (2017). ETNOBOTANICKÝ HERBÁŘ: Vztahy mezi člověkem a planě rostoucími rostlinami. (dipl. práce)
GERYKOVÁ, Z. (2009). Environmentální souvislosti luxusní gastronomie. Brno: Masarykova univerzita. (dipl. práce)
KNOTEK, K., VERNER, V., CHALOUPKOVA, P., & KOKOSKA, L. (2012). Prevalence and use of herbal products in the Czech Republic: over-the-counter survey among adult pharmacies clients. Complementary therapies in medicine, 20(4), 199-206.
KORBELÁŘ, J., ENDRIS Z., (1981). Naše rostliny v lékařství. Praha: Avicenum, zdravotnic-ké nakladatelství.
KREJČOVÁ, I. ( 2011). Přírodní medicína jako alternativní způsob léčby obyvatel, aneb ná-vrat ke kořínkům. (dipl. práce)
LIBROVÁ, H. (2003). Vlažní a váhaví (kapitoly o ekologickém luxusu). Doplněk.
MONTANARI, A. Food and environment. Řím: Societa geografica italiana, 2002, s. 29-32.
MONTANARI, A. Food and environment. Řím: Societa geografica italiana, 2002, s. 33-46.
PITTE, J-R. Geography of Taste between Globalization and Local Roots. In MONTANARI, A. Food and environment. Řím: Societa geografica italiana, 2002, s. 11-28.
PIERONI, A. (2000) Medicinal Plants and Food Medicines in The Folk Traditions of Upper Lucca Province Italy. Journal of Ethnopharmacology 70(3): 253-273.
SIMKOVA, K., POLESNY, Z. (2015). Ethnobotanical review of wild edible plants used in the Czech Republic. Journal of Applied Botany and Food Quality, 88(1).
SOLECKI, R. S. (1975). Shanidar IV, a Neanderthal flower burial in northern Iraq. Science, 190, 880-881.
ŠAROUNOVÁ, T. (2013). Vybrané české názvy léčivých rostlin. Brno: Masarykova univerzi-ta. (dipl. práce)
ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, M. (1997). Chuťový místopis. 2.vyd. Praha: Dita.
VALAGAO, M-M. The Reinvention of Food Traditions and New Uses of Countryside. In MON-TANARI, A. Food and environment. Řím: Societa geografica italiana, 2002, s. 33-46.